Fact checking applicatie

De online factchecking tool

De online factchecking tool biedt factcheckers de mogelijkheid om op een efficiënte manier bronnenonderzoek te doen; binnen enkele minuten kan met de applicatie de betrouwbaarheid van een bron worden vastgesteld.

Hoe werkt het?

Het gebruik van de factchecking tool is simpel, doeltreffend en efficiënt; je hoeft enkel een account aan te maken en kunt starten met fact checken. Voer een tweet in en ontdek binnen enkele seconden onder andere waar de brontweet vandaan komt.  Naast deze informatie geeft de applicatie ook weer welke vergelijkbare tweets er zijn en laat meer informatie over de auteur en overige informatie zien. 

Het achterliggende algoritme kan vervolgens een uitspraak doen over de mate van betrouwbaarheid van de tweet.
Zo wordt voor een factchecker binnen korte tijd duidelijk of deze informatie gebruikt kan worden of niet. Een uren-durend bronnenonderzoek kan nu binnen enkele minuten worden uitgevoerd. Dit bespaart veel tijd, geld en vergroot de betrouwbaarheid van het nieuws.

Onze wensen

Lezers van nieuwsbronnen moeten op een eerlijke manier geïnformeerd worden. Door het vergemakkelijken van bronnenonderzoek door journalisten en het toegankelijker maken van de juiste informatie, wil TrusttheSource de verspreiding van fake nieuws en andere vormen van misinformatie tegen gaan.

Wil je ook dat het nieuws weer een betrouwbare bron van informatie wordt? Schrijf je dan hieronder in!